Péče o staré nádobí
Starožitné nádobí, oproti tomu modernímu, vyžaduje zvláštní péči. Tak zaručíte, že uchováte jeho krásu, i užitnou hodnotu, po další desítky let.
V čem je péče o staré nádobí specifická?
Materiály
Starožitné nádobí bývá vyrobené z porcelánu, často křehkého kostního porcelánu, kameniny, keramiky, nebo je zdobené, někdy ručně malované. Použité glazury nemusí odpovídat těm, které známe dnes a jejich odolnost může být mnohem nižší. Moderní nádobí se od starožitného často odlišuje i technologickými postupy použitými pro jeho výrobu.
Manipulace a skladování
S nádobím vždy manipulujte opatrně a při skladování se vyvarujte vlhkému prostředí, přímému slunci a neskladujte větší množství kusů na sobě, zabráníte tím nežádoucímu poškrábání. Obzvlášť kameninové talíře občas mívají spodní části z hrubého neglazovaného střepu a tím mohou druhý talíř poničit.
Ideální je nádobí skladovat v prostorách se stabilní teplotou a suchým prostředím. Skvělé jsou i speciální držáky na talíře, které nejen že zabraňují poškrábání, ale současně v nich vaše poklady krásně vyniknou. Pokud jenom přece potřebujete talíře stohovat, můžete je proložit hedvábným papírem.
Podávání potravin a nápojů
Při podávání jídla a nápojů se vyvarujte příliš kyselým potravinám, nebo těm, které obsahují barviva. Pokud již takové potraviny servírujete, po dojedení jídla či dopití nápoje co nejdříve nádobí umyjte, nikdy nenechávejte zbytky zaschnout.
Čištění
Nepoužívejte drátěnky, hrubé houbičky a abrazivní čistící prostředky (to jsou ty, které v sobě mají drobné částečky) a čistící prostředky s kyselinami, nádobí byste si mohli nenávratně poškodit. Na internetu najdete i tipy pro použití peroxidu vodíku, či čpavku,s těmi bychom však byli velmi opatrní, ať už jsou v jakkoliv minimální koncentraci.. Nádobí myjte v ruce, nepoužívejte myčku. Myčka může nádobí poškodit nejen mechanickým působením, ale především působením agresivních chemikálií.
Porcelán a keramika (včetně kameniny)
Starý porcelán a keramika, ať už s glazurou či bez, je velmi citlivý na použití chemických prostředků. Proto je ideální používat jen teplou vodu (ne horkou - hrozí prasknutí) a jemný hadřík. Pokud máte problém se zašlými skvrnami, můžete zkusit pár kapek octa, či rozpuštěnou jedlou sodu. Nejdříve však vyzkoušejte na malém kousku nádobí, ideálně na zadní části, abyste měli jistotu, že si ani takto nádobí nepoškodíte. Za nás je však patina tím, co dodává starému nádobí jeho kouzlo, proto si myslíme, že není nutné se jí zbavovat. Mějte však na paměti, že patinou nemyslíme špínu! Pokud vaše nádobí přijde do styku s potravinami, mělo by být hygienicky čisté. Na to si dejte pozor obzvlášť pokud nádobí kupujete na blešácích a podobně. Po důkladném umytí nádobí ho vždy pečlivě usušte jemnou utěrkou.
Fajáns a nádobí s plastickými dekorativními ozdobami
Pro tento typ nádobí platí vše předešlé, ale plastické části a záhyby můžete ještě omýt kartáčkem na zuby s nejjemnějšími štětinkami, nebo vatovou tyčinkou.
A ještě na závěr dodáme, pokud máte vysoce hodnotné starožitné kousky a chcete je mít jako nové, je lepší jejich péči svěřit odborníkovi, ideálně restaurátorovi. Ale jak vidíte, u těch dostupnějších zvládnete péči o vaše staré lásky bez problémů sami, žádný strach.